Sikojen tilasiemennys-koulutus

Sikojen tilasiemennys-koulutus

Tuotantoeläinten, myös sikojen, tilasiemennysoikeuden hankkiminen on eläinsuojelulain muutoksen kautta kokenut täysremontin. Suurin muutos on että aikaisempi toimilupa koski koko tilaa, jatkossa toimilupa on henkilökohtainen eli kaikki sikoja siementävät tulee hankkia henkilökohtaisen toimiluvan. Vanha toimilupa on voimassa sille henkilölle jolle lupa on myönnetty.

Lyhykäisyydessä asia menee jatkossa niin että Opetushallitus valvoo ja myöntää toimilupia ammattitaitotutkinnon perusteella. Tilasiemennystutkinto suoritetaan antamalla työnäyte. SEDU (Seinäjoen koulutuskuntayhtymä) on hakenut ja saanut oikeudet sikojen tilasiemennyksen ammattitaitotutkintojen järjestämiseen. Tällä hetkellä SEDU on ainut oppilaitos joka näitä järjestää, mutta myös muita voi tulla jatkossa. Ammattitaito osoitetaan antamalla käytännön työnäyte omalla tilalla (yrittäjä) tai tilalla missä on työsuhteessa (työntekijä).

Ammattitaidon voi osoittaa suoraa ilman valmentavaa koulutusta mutta toivomus on että tutkinnon suorittaja tulee valmentavan koulutuksen kautta. Finnpig ei ole osallisena näyttötutkinnon järjestämässä mutta tulemme olemaan osallisia valmentavassa koulutuksessa. Aikaisemmin, perinteinen keinosiemennys-kurssi on ollut kaksi päiväinen. Nyt valmentava koulutus tiivistetään 1 päivän tapahtumaksi. Koulutus koostuisi kolmesta osasta: Eläinaines-Tuotanto-Käytäntö.

Finnpig järjestää yhdessä SEDU:n kanssa ensimmäisen tilasiemennys-koulutuspäivän tiistaina 28.4.2015 Ilmajoella. Katso ohjelma alla olevasta linkistä:

OHJELMA SIKOJEN TILASIEMENNYS-KOULUTUS

Ilmoittautuminen tapahtuu kirjautumalla seuraavan linkin kautta:

ILMOITTAUTUMINEN SIKOJEN TILASIEMENNYS-KOULUTUS

Huom! Näyttötutkinnon suorittaminen ei edellytä valmentavaa koulutusta. Näyttötutkintoon ilmoittaudutaan kuitenkin saman linkin kautta kuin valmentavaan koulutukseen. Näyttötutkinnon järjestäjä arvion onko kyseisellä henkilöllä edellytyksiä suorittaa näyttötutkinto ilman valmentavaa koulutusta. Suositus on että näyttöttutkintoon tullaan valmentavan koulutuksen kautta.

Jatkossa tulemme järjestämään säännöllisesti tilasiemennys-koulutuspäiviä ympäri maata. Siitä lisää infoa myöhemmin.