Keinosiemennys

Keinosiemennys

Keinosiemennystoiminta mahdollistaa parhaiden karjujen tehokkaan käytön ja eläinaineksen nopean jalkauttamisen sikaketjuun.

Finnpig Oy:n karjuasema sijaitsee Sastamalassa. Asema on valmistunut vuonna 2008 ja laajennus 2010. Asemalla on 240 karjupaikkaa. Suurin osa karjuista on isärodun värillisiä karjuja ja noin kolmannes valkoisia emärotuja. Asemalla olevat karjut ovat aina jalostukselliselta tasoltaan parasta saatavilla olevaa ainesta. Pyrimme 100% uudistukseen joka vuosi.

Karjut tuodaan Tanskasta ja Norjasta, molemmista 3-5 erää vuodessa. Tuonnit tehdään ETT:n ja EVIRA:n valvonnassa ja kaikki karjut tulevat maahan ja asemalle karanteenien kautta. Karjujen hyvinvoinnista asemalla vastaa kokenut henkilökunta sekä eläinlääkäri.

Ennen kuin uusi karju tulee myyntiin, tulee sen siemennesteen läpäistä laatu- ja säilyvyyskokeet. Myös jokainen tuotantohyppy arvioidaan CASA:n avulla ja raja-arvot alittavat hypyt hylätään. Jokaisesta erästä otetaan myös näytteet, jotka tarkastetaan seuraavana päivänä. Lisäksi joka päivä otetaan näytteitä 5 vrk säilyvyyskokeeseen, samoin jokaisen karjun joka seitsemännestä hypystä tehdään 5vrk säilyvyysnäyte.

Laboratoriossa työskentelevät eri alojen asiantuntijat varmistavat osaltaan siemenen korkean laadun läpi koko prosessin keräyksestä toimitukseen.

Aseman henkilöstö osallistuu koulutuksiin koti- ja ulkomailla sekä mm. vierailevat ulkomaisilla asemilla etsimässä parhaita menetelmiä ja käytäntöjä, joita voitaisiin soveltaa myös omalla asemallamme, jotta voimme jatkuvasti kehittää toimintaamme edelleen.

Siementoimitukset lähtevät asemalta sunnuntaista torstaihin PostNordin kuriiritoimituksina ja jaetaan asiakkaille koko maassa seuraavan päivän aikana. Saman päivän toimituksiin siementä on tarjolla rajoitetusti. Myös nouto asemalta on mahdollinen. Seuraamme kuljetusten laatua lämpötilaloggereilla.