Keinosiemennys

Keinosiemennystoiminta mahdollistaa parhaiden karjujen tehokkaan käytön ja parhaan eläinaineksen nopean jalkauttamisen sikaketjuun.

Finnpig Oy:n karjuasema sijaitsee Sastamalassa. Asema on valmistunut vuonna 2008 ja laajennus 2010. Asemalla on 240 karjupaikkaa. Suurin osa karjuista on isärodun karjuja (duroc) ja noin viidennes emärotuja (maatiainen ja yorkshire). Asemalla olevat karjut ovat aina jalostukselliselta tasoltaan parasta saatavilla olevaa ainesta. Pyrimme 100-prosenttiseen uudistukseen joka vuosi.

karjuasema

Karjut tuodaan Tanskasta ja Norjasta, molemmista 3 erää vuodessa. Tuonnit tehdään Eläinten terveys ETT ry:n ja Ruokaviraston ohjeiden mukaan ja kaikki karjut tulevat maahan ja asemalle karanteenien kautta. Karjujen hyvinvoinnista asemalla vastaa kokenut henkilökunta ja eläinlääkäri.

Ennen kuin uusi karju tulee myyntiin, tulee sen siemennesteen läpäistä laatu- ja säilyvyyskokeet. Jokainen tuotantohyppy arvioidaan CASA:n avulla ja raja-arvot alittavat hypyt hylätään. Jokaisesta tuotantoerästä otetaan myös säilyvyysnäytteet, jotka tarkastetaan seuraavana päivänä ja 5 vuorokautta hypystä. Lisäksi jokaisen karjun neljännestä hypystä tehdään 5 vrk:n säilyvyysnäyte ja värjäysnäyte, josta tutkitaan siittiöiden morfoliga.

Laboratoriossa työskentelevät asiantuntijat varmistavat osaltaan siemenen korkean laadun läpi koko prosessin keräyksestä toimitukseen.
Aseman henkilöstö osallistuu koulutuksiin koti- ja ulkomailla sekä mm. vierailevat ulkomaisilla asemilla etsimässä parhaita menetelmiä ja käytäntöjä, joita voitaisiin soveltaa myös omalla asemallamme, jotta voimme jatkuvasti kehittää toimintaamme edelleen.

Siementoimitukset lähtevät asemalta maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin  PostNordin kuriiritoimituksina ja jaetaan asiakkaille koko maassa seuraavan päivän aikana. Saman päivän toimituksiin siementä on tarjolla rajoitetusti. Myös nouto asemalta on mahdollinen. Seuraamme kuljetusten laatua lämpötilaloggereilla.