Usein kysyttyä

Alta löydät meille yleisesti esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin. Jos jokin asia askarruttaa mieltäsi älä epäröi ottaa meihin yhteyttä. Henkilökunnan yhteystiedot löydät Yritys-valikon alta. Voit myös ottaa yhteyttä tai antaa palautetta lomakkeella.

Sopimukset ja asiakkuus

Olen uusi asiakas. Miten minun tulisi menetellä?

Jos uudistat emakot ostohybriideillä tarvitset vain sopimuksen duroc-isärotusiemenen ja/tai -tilakarjun ostamisesta.

Jos uudistat emakkoaineksen itse tulee sinun tehdä sopimus myös emärotusiemenen ostosta. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa: tanskalainen DanAvl- tai hollantilainen Topigs Norsvin- emärotupaketti. Ota yhteyttä oman teurastamon neuvontaan tai Finnpigin jalostusneuvojaan jos tarvitset lisätietoa. Löydät paljon lisätietoa kohdasta verkkosivustomme Eläinaines-osiosta.

Ota yhteyttä sopimusten tekemistä varten: 040 837 2947 tai heikki.hassinen@finnpig.fi.

Lopetan porsastuotannon. Miten minun tulisi menetellä?

Irtisano sopimuksesi Finnpigin kanssa lähettämällä irtisanomisilmoitus osoitteeseen siementilaus@finnpig.fi.

Kuinka pitkäksi ajaksi sitoudun Finnpigin asiakkaaksi jos teen sopimuksen sekä isärodun että jonkin emärotupaketin käytöstä?

Sopimus on voimassa niin kauan kuin ostajalla on kyseisen sopimuksen mukaisia jalostuseläimiä tai siemenannoksia. Emakkomaksun osalta sopimus voidaan irtisanoa 3 kuukauden irtisanomisajalla. Irtisanominen tulee tehdä kirjallisesti ja sen voi tehdä aikaisintaan 12 kuukauden kuluttua sopimuksen allekirjoittamisesta.

Mikä emakkomaksu?

Jos uudistat emakkosi itse ja käytät yorkshire- ja maatiaissiementä, muodostuu maksu kahdesta osasta: siemenannosten hinnasta ja kuukausittain maksettavasta emakkomaksusta. Emakkomaksu on tilan emakkojen lukumäärän mukainen ja se peritään joka kuukausi, riippumatta siitä ostetaanko sinä kuukautena siemenannoksia tai ei. Tämä järjestelmä tarkoittaa, että emakkojen uusiminen kannattaa tehdä joko kokonaan ostoensikoina tai kokonaan itseuudistuksella. Puolittaiset ratkaisut ovat taloudellisesti kannattamattomia.

Sikapoliisi?

Edelliseen kohtaan liittyen. Eläinaineksen toimittajalla on oikeus tulla tarkastamaan emakkomäärät yorkshire- ja maatiaissiementä käyttävältä tilalta ja varmistaa, että emakkomaksu toteutuu oikein. Kannattaa siis pitää huoli, ettei meille ilmoitettu emakkomäärä suuresti poikkea todellisesta. Emakkomäärää pystyy päivittämään nettitilausivustolta. Emakkomäärä ei saa poiketa yli 5 % alle 3000 emakon sikalassa ja yli 3 % yli 3000 emakon sikalassa. Emakkoluvun muutokset pitää ilmoittaa kirjallisesti, joko nettitilauslomakkeen Emakot-välilehden kautta, sähköpostilla siementilaus@finnpig.fi tai kirjeitse.

Miksi jalostussiemen (maatiainen ja yorkki) maksaa enemmän kuin tuotantosiemen (duroc)?

Emärodun populaatiot ovat yleensä hieman suurempia kuin isärodun populaatiot koska emärodussa jalostettavilla emäominaisuuksilla on alhaisempi periytyvyys kuin isäroduissa jalostettavissa lihasikaominaisuuksissa. Eli emärotujen jalostaminen on hieman kalliimpaa ja hankalampaa kuin isärotujen. Siemenannoksen hintaero selittyy kuitenkin rotujen käyttötarkoituksella. Emärotusiemenellä tuotetaan vain uudistukseen tarvittavat emakot. Isärodun siemenellä tuotetaan taas lihasiat. Tämä tarkoittaa että emärodun jalostuskustannus pitää kattaa niillä vähäisillä annoksilla mitä tarvitaan uudistusensikoiden tuottamiseen kun taas isärodun jalostuskustannus jyvittyy koko lihasikatuotantoon tarvittaville siemenannoksille.

Finnpig on jakanut emärotujen jalostusmaksun emakkomaksun ja siemenannoksen välille. Kts. hinnasto.

Tilaukset ja toimitukset

Mistä saan tunnukset nettitilauksia varten?

Siementilauksesta, joko puhelimitse tai sähköpostilla.

Miksi tilaukset pitää tehdä ennen klo 10:00 vaikka siemenet lähtevät asemalta vasta iltapäivällä?

Lämpötilahallittu, laadukas siemenannoksen valmistusprosessi vie oman aikansa. Mikäli siemenen lämpötila lasketaan liian nopeasti siittiöt vahingoittuvat. Emme voi myöskään lähettää siementä liian lämpimänä asiakkaalle tai säilyvyys kärsii. Tämän vuoksi iltapäivällä myydään vain varastossa olevia siemenannoksia, eikä valmistusprosessia voida aloittaa enää alusta, vaikka varasto tyhjenisi myöhässä tulevien tilausten vuoksi.

Missä pakettini viipyy?

Paketit toimitetaan perille ennen klo 16. Kuljetusyrityksellä on oikeus muuttaa autojensa reittiä, jolloin toimitusaika voi muuttua. Jos olet yleensä saanut pakettisi aamupäivästä, eikä pakettiasi nyt kuulu, kannattaa soittaa meille heti klo 16 (010 316 1444) ja selvitämme, että kaikki on kunnossa. Kuljetusyhtiön asiakaspalvelu sulkeutuu klo 18, jonka jälkeen mitään tietoa ei ole saatavilla ennen seuraavaa aamua.

Miksi siemenpaketin toimitukseen menee yli vuorokausi?

Siemenen toimittaminen asemalta tuottajalle kestää, sopimuksen mukaan, asemalta maksimissaan 24 h. Jakeluautot jakavat siemen mukana myös muuta rahtia maakunnassa. Kuljetus olisi toki mahdollista järjestää paljon nopeammin vastaanottajalle. Mutta silloin kuriirikuljetus maksaa moninkertaisesti nykyiseen hintaan verrattuna.

Siemenlaatu ja -käyttö

Siemenpussit olivat 23 astetta kun avasin paketin. Voinko käyttää siemenet?

Siemenet voi käyttää, mutta mieluiten parin päivän sisällä. Lämpimässä siittiöt kuluttavat energiaa turhaan, jolloin säilyvyysaika lyhenee.

Siemenpussien lämpötila oli 13 astetta kun paketti tuli perille. Voinko käyttää annoksia?

Siemenet voi käyttää. Käytämme laimennosainetta, joka suojaa siittiöitä kylmältä 10 asteeseen asti.

Siittiöt näyttävät huonolta mikroskoopilla

Annospussissa olevat siittiöt ovat lepotilassa, liikkumattomia ja niiden aineenvaihdunta on lähes olematonta. Siittiöt aktivoituvat emakon lämmössä uuteen intoon. Kun annoksen laatu tarkistetaan mikroskoopilla, on tärkeää, että annokset lämmitetään 36-38 asteisiksi. Itse lämmitämme annoksia 20 minuuttia vesihauteessa välillä annosta käännellen. Jos lämmintä siementä siirretään kylmälle mikroskoopin aluslasille, siittiöiden liike pysähtyy (ne jämähtävät sätkimään paikalleen) ja ne kuolevat hyvin nopeasti. Mikroskooppiin kannattaa hankkia lämpölevy, jolloin elävyyden ja liikkeen arviointi onnistuu. Ohjeen siemenen elävyyden tarkistamiseen tilalla löydät täältä.

Eläinaines ja jalostus

Mikä ihmeen DD?

Rotujen nimet on lyhennetty koodeiksi Duroc = D, Maatiainen = M tai L, Yorkshire = Y tai Z. Koodin toisto tarkoittaa, että sian isä ja emä ovat molemmat samaa rotua.

Top vai tavallinen?

Top-siementä tilaamalla takaat porsaiden parhaan jalostusarvon. Tavallinen siemen voi tulla mistä tahansa asemalla olevasta kyseisen rodun karjusta. Useimmille tiloille DD-mix on oikea ratkaisu. DD-Top -siementä suositellaan niille tiloille, jotka haluavat parantaa jo valmiiksi korkeita tuotostuloksia.

Tauteja tuonnista?

Finnpigin karjut ovat peräisin Norjasta ja Tanskasta, joissa niiden jalostus on tapahtunut. Karjujen maahantuonti tapahtuu Ruokaviraston ja Eläinten Terveys ETT ry:n ohjeiden mukaan. Karjut ovat karanteenissa lähtömaassaan kuukauden ja Suomessa kaksi kuukautta. Karanteenien aikana niistä otetaan useita näytteitä, joilla varmistetaan, että tuomme maahan vain karjuja, emme tauteja. Järjestelmä on luotu asiantuntijoiden opastuksella, suhtaudumme siihen vakavasti ja luotamme siihen. Viranomaiset tarkastavat prosessin vuosittain.

Miksi eläinten jalostusarvot laskevat?

Jalostusarvot ovat vertailulukuja, joilla verrataan eläimen geneettistä tasoa vertailuryhmään. Tämän vertailuryhmän taso nousee sitä mukaan, kun jalostus etenee. Siksi hyvänkin eläimen jalostusarvo laskee, ainakin jossain vaiheessa. Lisäksi eläimen oma ja sukulaisten informaatio vaikuttaa jalostusarvoon. Jalostusarvosteluun vaikuttavaa informaatiota kertyy tietokantaan jatkuvasti lisää.

Miksi monta tärkeää ominaisuutta puuttuu jalostustavotteista?

Ominaisuuden jalostaminen edellyttää muutamia perusasioita: ominaisuutta pitää pystyä mittaamaan luotettavasti, sillä pitää olla geneettinen periytyvyys ja sillä pitää olla taloudellinen arvo. Jalostusorganisaatiot keräävät jatkuvasti paljon tietoa, myös sellaisista ominaisuuksista, jotka eivät vielä ole mukana jalostustavoitteissa. Jos ominaisuutta ei saada mitattua tarpeeksi tarkasti, ei sille saada periytyvyyttä, eikä sen jalostaminen ole mahdollista. Joskus ominaisuuden taloudellinen arvo on niin pieni, että sitä ei siksi kannata jalostaa. Jos uusi ominaisuus otetaan mukaan kokonaisjalostusarvoon, pitää jotakin toista ominaisuutta vähentää samalla painoarvolla. Työ vaatii jatkuvaa arviointia siitä, mitkä ominaisuudet antavat parhaan lopputuloksen.

Miksi jalostutavoitteita muutetaan?

Menestyksellinen jalostusohjelma tarkoittaa että toivotut ominaisuudet kehittyvät. Mutta aina, kun jalostaa tiettyä ominaisuutta, vaikuttaa suorasti tai epäsuorasti moneen muuhun ominaisuuteen. Siksi täytyy jalostettavien ominaisuuksien painotuksia tasaisin väliajoin tarkastaa. Sen lisäksi voi tulla kokonaan uusia ominaisuuksia mukaan jalostusohjelmaan (kts. edellinen vastaus), jotka syrjäyttävät jonkin toisen ominaisuuden tai laskevat sen painoarvoa. Myös maailma eläimen ympärillä voi muuttua niin, että jonkin ominaisuuden jalostamista kannattaa painottaa entistä enemmän (esim. rehun hinta).

Miksi Finnpigillä on kaksi eri emälinjaa?

Finnpig haluaa palvella koko asiakaskuntaansa. Meillä on vuosien hyvä kokemus norjalaisesta eläinaineksesta. Myös Suomen kaltainen eläintautitilanne puoltaa eläinaineksen hankinnan, ainakin osittain, Norjasta. Tanskan sikaosaamista on menestyksellä otettu käyttöön, varsinkin suurissa yksiköissä, jo vuosia Suomessa. On luontevaa että näille tiloille voidaan tarjota myös tanskalaista eläinainesta.

Miksi lihasika tulee olla kolmea eri rotua?

Kolmirotuporsaat ovat terveempiä ja vahvempia ja ne kasvavat nopeammin vähemmällä rehulla kuin vanhempansa. Tämä siksi, että ne ovat suhteellisesti vapaampia sukusiitosrasitteesta. Kts. Risteytysohjelma

Miksi Finnpigillä on niin huonoja karjuja asemalla?

Finnpig uudistaa karjut varsin aktiivisella osto-ohjelmalla. Emärodun karjut ovat keskimäärin tuotannossa alle vuoden, isärodun karjut hieman yli vuoden. Karjut ostetaan suoraan jalostavien organisaatioden ytimestä; parhailta jalostustiloilta tai karjutestiasemilta. Pystymme seuraamaan jatkuvasti jalostuksellista tasoa koska kaikki ks-asemalla olevat karjut on liitetty jalostuksesta vastaavan organisaation tietokantaan ja niiden jalostusarvot päivittyvät jatkuvasti. Finnpigin asemalla olevat karjut kestävät vertailun mihin tahansa ks-asemaan Euroopassa.

Miksi myydään siementä karjuista joilla ei ole omia jälkeläisiä?

Sukupolvien välinen aika on keskeinen tekijä jalostuksen etenemisessä. Ei ole realismia ajatella että karjujen jälkeläisistä kerätään dataa ennen kuin karjut tulevat käyttöön. Tämä aiheuttaisi ketjulle kustannuksia, joita ei saada saavutetun hyödyn kautta katettua. Karjujen ominaisuudet on siksi arvioitu jalostusarvoilla.